Eğer reçeteli bir ilaç kullanıyorsanız, beslenme düzeninizde yapacağınız her değişiklik öncesinde mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Unutmayın, sağlıklı gıdalar bile yanlış ilaçla eşleştiğinde faydadan çok zarar getirebilir.
Amerika’daki Cincinnati Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Prof. Bethanne Brown, “Bu konu çoğu kişinin, hatta bazı doktorların bile radarında değil” uyarısında bulunuyor.
İşte uzmanlara göre dikkat edilmesi gereken 7 gıda-ilaç etkileşimi:
Süt ürünleri bazı antibiyotikleri etkiliyor olabilir mi?
Süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum içeren gıdalar; tetrasiklin grubu antibiyotiklerle birlikte alındığında ilacın emilimini azaltabilir. Bu durum, ilacın etkisini zayıflatabilir. Uzmanlar, bu antibiyotikleri almadan 1 saat önce veya aldıktan 2 saat sonra süt ürünlerinden kaçınılmasını öneriyor.
Yeşil yapraklı sebzelerin kan sulandırıcılara etkisi nedir?
K vitamini açısından zengin olan ıspanak, lahana, brokoli gibi sebzeler; bazı kan sulandırıcı ilaçlarının etkinliğini düşürebilir. Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Dima Qato, “Bu yiyecekleri tamamen bırakmak yerine, düzenli ve ölçülü tüketim öneriliyor. Örneğin, her seferinde aynı miktarda salata yemek ilacı dengede tutabilir” diyor.
Antidepresan alırken hangi gıdalara dikkat etmeli?
Bazı antidepresanlar, tiramin adlı amino asitle tehlikeli bir etkileşime girebilir. Bu da ani ve ciddi tansiyon yükselmesine yol açabilir. Tiramin açısından zengin gıdalar: yaş peynirler, salam, füme etler, fermente ürünler (soya sosu), kırmızı şarap, fıçı bira ve olgun muzlar.
Greyfurt ile kolesterol ve tansiyon ilaçların olumsuz bir ilişkisi olabilir mi?
Greyfurt ve suyu, statin grubu kolesterol ilaçlarının yanı sıra bazı tansiyon ilaçlarının vücutta parçalanma şeklini değiştirebilir. Bu da ilacın etkisinin artmasına veya yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Tansiyon ilacı kullanırken muz tüketmeyi düşünmelisiniz?
Potasyum bakımından zengin olan muz, bazı tansiyon ilaçlarıyla alındığında potasyum seviyesini aşırı yükseltebilir. Bu da kalp ritminde düzensizliklere neden olabilir. Doktorunuza danışmadan potasyum takviyesi de kullanmamalısınız.
Astım kullanıyorsanız kahve tüketiminize dikkat etmelisiniz
Bazı astım ilaçları kafeinle birlikte alındığında kalp çarpıntısı, sinirlilik ve uykusuzluk gibi yan etkilere neden olabilir. Kahve, çay ve enerji içeceklerine dikkat!
İlaç kullanırken alkol tüketmemek de fayda var
Alkol, antibiyotiklerden ağrı kesicilere kadar birçok ilaçla birlikte alındığında karaciğer hasarına, mide kanamasına veya ciddi yan etkilere yol açabilir. Özellikle yaşlı yetişkinler bu konuda daha büyük risk altındadır.