Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı’nın anasınıfı ve ilkokullarda yürüttüğü ‘Yemekte Denge’ eğitim projesi, aradan geçen 14 yılda 25 ile yayıldı. Milyonlarca çocuğa beslenme bilinci kazandıran eğitimlerin, çocukların beslenme davranışlarında yarattığı olumlu değişimler, araştırmalara da yansıdı.
'Yemekte Denge’ beslenme bilinci kazandırıyor!
Sabri Ülker Vakfı, gıda okuryazarlığı ve beslenme bilinci alanında çocuklara önemli kazanımlar sağlayan Yemekte Denge eğitim projesiyle 14 yılda 7 milyon çocuğa ulaştı. Sağlıklı nesiller yetiştirmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen projeyle çocuklar, neyi ne kadar yiyeceklerini öğreniyor, fiziksel aktivitenin önemini kavrıyorlar.
“Sağlıklı Beslenme Tabağı”yla yeterli ve dengeli beslenme
Proje kapsamında bilimsel katkıyla hazırlanan ‘Sağlıklı Beslenme Tabağı’ ile çocuklara, gereksinimleri olan temel besin maddelerini hangi gıdalardan karşılayabilecekleri, gösteriliyor. Öte yandan sağlıklı beslenme çantasında hangi gıdalara yer verilmesi gerektiği ve ara öğünlerde hangi besinlerin tercih edilmesi gerektiği de eğitimlerde anlatılıyor.
‘Değişimi gözlemliyoruz’
Eğitimlerin yansımalarını Gıda Bülteni’ne anlatan Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı Genel Sekreteri Özlem Üliç Çatar, “Projede temel hedefimiz; çocuklarımızın gıda okuryazarlığı bilinci kazanarak, sağlıklı ve dengeli beslenmeye yönelmelerini sağlamaktı. Yaptığımız araştırmalar, eğitimlere katılan çocuklarımızda, sağlıklı beslenmeye yönelik davranış değişimlerinin tetiklendiğini ortaya koyuyor. Eğitimlerde şunu görüyoruz; bazı çocuklar gıdaların besin değerini öğrenince daha önce hiç yemediği yemekleri bile yer hale geliyor. Sağlıklı seçimler yapmaya başlıyorlar ve ailelerini de etkiliyorlar. Böyle güzel sonuçlar da bize cesaret veriyor” diyor.
‘Çocuklar etiket okumalı’
Yemekte Denge Projesi kapsamında ilkokullarda düzenledikleri “Sevimli ve Dengeli Tabaklar” yarışmasına da çok sayıda öğrencinin katıldığını ve farklı yörelerden çok yaratıcı tabakların gönderildiğini aktaran Çatar, “Hayatında dengeyi oturtmasını hedeflediğimiz bir nesil var. Okula başladıklarından itibaren dengeli beslenmenin önemini bilerek büyümelerini hedefliyoruz. Bunun için projemizi yeni modüller ekleyerek genişletmek istiyoruz. Çocuklar için, gıda okuryazarlığı modülü ekleyip, onlara etiket okuma bilinci kazandırmayı amaçlıyoruz. Alışverişte neyi seçip sepetine koyacağını etiket okuyarak karar verebilmeli” ifadelerini kullandı.
Yemekte Denge Projesi öğrencilere ne kazandırdı?
İstanbul, Antalya ve Gaziantep illerinde 45 okulda 1901 öğrenci ile Marmara, Akdeniz ve SANKO Üniversiteleri katkıları ile gerçekleştirilen “Yemekte Denge Besin Tüketimi Sıklığı ve Miktarı Araştırması’nın sonuçlarına göre,
Eğitim öncesinde öğrencilerin %16’sı güne kahvaltı etmeden başlarken eğitim sonrası öğrencilerin %94’ü kahvaltı etmeye başladı.
Yemekte Denge eğitimi sonrasında öğrencilerin enerji alımı 200 kalori düşerek normal sınırlara ulaştı.
Her 100 şişman çocuktan 12’si ideal ağırlığına ulaştı, büyüme ve gelişme çağında olan öğrencilerin boyları ortalama 2 cm uzadı.
Öğrencilerin gün içinde fiziksel olarak aktif geçirdikleri süre 182 dk’dan 192 dk’ya çıktı.
Öğrencilerin gün içinde egzersiz için ayırdıkları süre eğitim sonrasında %40 artışla 25 dakikaya ulaştı.