Yaşamın doğal bir parçası olan menopozu daha sağlıklı ve konforlu geçirmek mümkün. Bilinçli beslenme, yalnızca fiziksel değil, psikolojik iyilik halini de destekliyor. Kadınların bu dönemde ihtiyaç duyduğu özel besinlerle güçlenmeleri, hem bireysel sağlıkları hem de toplum sağlığı açısından son derece önemli. Peki, menopoz döneminde nasıl beslenmeli? Hangi gıdalar destekleyici, hangilerinden uzak durmak gerek?
Menopoz öncesi ve sonrası dönemlerde vücutta ne değişir?
Östrojen seviyesinin azalmasıyla birlikte; kemik erimesi riski artıyor, metabolizma yavaşlıyor, kalp hastalıklarına yatkınlık oluşuyor, duygu durum değişiklikleri ve iştah dalgalanmaları yaşanabiliyor.
Bu nedenle menopoz döneminde beslenme, yalnızca kilo kontrolü değil; kemik sağlığı, kalp sağlığı ve hormonal dengeyi destekleme açısından da kritik önem gösteriyor.
Menopozda hangi gıdalar tüketilmeli?
Kalsiyum ve D vitamini kaynakları kemik sağlığı için olmazsa olmazdır. Süt, yoğurt, kefir, badem, susam, chia tohumu, ıspanak, pazı, brokoli, somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar, kırmızı et, karaciğer, tavuk ciğeri, yumurta sarısı, peynir, tereyağı gibi süt ve süt ürünleri, maydanoz, ısırgan otu, kahvaltılık tahıllar kalsiyum ve D vitamini açısından zengin gıdalar arasında yer alır.
Menopoz döneminde östrojen hormonu düştüğü için bitkisel östrojen kaynakları ile hormon seviyelerini doğal olarak destekleyebilmek de mümkün. Bunun için; soya ürünleri (tofu, soya sütü), nohut, mercimek ve keten tohumu tüketebilirsiniz.
Ayrıca sinir sistemi ve ruh hali üzerinde olumlu etkileri olduğu için B12 ve magnezyumu da desteklemek gerekiyor. Yumurta, kırmızı et, kabak çekirdeği, koyu yeşil yapraklı sebzeler B12 ve magnezyum açısından oldukça kuvvetli gıdalar.
Menopozda hangi gıdalardan uzak durmalı?
Kan şekerini hızlı yükseltip düşürdüğü, kilo artışı ve yorgunluğa neden olabileceği için aşırı şeker ve rafine karbonhidratlar, beyaz ekmek, tatlılar, işlenmiş unlu mamullerden uzak durulmalı.
Yüksek sodyum içeriği nedeniyle tansiyonu artırması ve ödeme sebep olduğu için hazır çorbalar, paketli atıştırmalıklar, salam-sosis ürünleri asla tüketilmemeli. Sıcak basması, uyku bozuklukları ve kemik yoğunluğu kaybını tetikleyebileceği düşüncesiyle aşırı kafein ve alkol tüketilmeyeceği gibi günde 1-2 fincandan fazla kahve önerilmiyor. Ayrıca kalp sağlığını tehdit ettiği için kızartmalar, margarinler ve fast food ürünlerinden de uzak durulmalı.