TikTok'ta her gün yeni bir sağlık modası çıkıyor. Papaya ile parazit temizliği, migreni azaltan menüler, çorba ile detoks... Ancak bu yeni akım, kulağa fazlasıyla mantıklı geliyor. Fibremaxxing, yani beslenmenizdeki lif oranını maksimuma çıkarmak. Ayrıca uzmanlar tarafından da destekleniyor.
Trendin fitilini, chia pudingleriyle meşhur TikTok fenomeni Pamela Corral ateşledi. Viral videolarıyla milyonlarca kişiye ulaşan Corral, "Lif süper bir şey! Herkes daha çok lif tüketmeli" diyerek, yeni bir akımın öncüsü oldu.
Beslenme uzmanları ne diyor?

Belçika’daki KU Leuven Üniversitesi’nde beslenme ve bağırsak mikrobiyomu üzerine araştırmalar yapan Dr. Boushra Dalile, lif alımının; kolesterolü düşürdüğünü, kan şekerini dengelediğini, enflamasyonu azalttığını ve kolon kanserine karşı koruma sağladığını söylüyor.
Ayrıca, kalp-damar sağlığı üzerinde de olumlu etkiler yarattığını belirten Dalile, bu trendin en azından insanları minimum lif ihtiyacına ulaştırması çok sevindirici bir durum olduğunu söylüyor.
Ne kadar lif tüketmeliyiz?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kadınlar içi günlük lif alım oranını 25 gram olarak belirlerken erkekler için bu oran 38 gram. Ancak birçok kişi bu miktara yaklaşamıyor bile.
Türkiye’de günlük lif alımı, önerilenin oldukça altında seyrediyor. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’na göre, yetişkin kadınlarda ortalama 8-11 gram civarında lif tükettiğini, üniversite öğrencileriyle yapılan bir araştırmada ise; beslenme bölümü öğrencilerinin ortalaması günlük 20 gram, diğer öğrencilerin ise günlük17,5 gram olarak kaydedildi.
Fibremaxxing güvenli mi?
Uzmanlar lifin mucizevi faydalarını inkâr etmiyor ama dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunu da vurguluyor. Lifin sindirim sisteminde düzgün çalışması için suyun şart olduğuna dikkat çeken uzmanlar aksi halde gaz, şişkinlik ve kabızlık yapabileceğini söylüyor.
Eğer bugüne kadar az lifli beslendiyseniz, ani artış vücutta sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu durumda kademeli olarak lif tüketimini yükseltmenin faydalı olacağı belirtiliyor.
Hangi gıdalarda lif var?
Lifli beslenmek zor veya tatsız olmak zorunda değil. İşte günlük rutininize kolayca ekleyebileceğiniz bazı yiyecekler: Yulaf ezmesi, çilek, avokado, armut, kepekli makarna, esmer pirinç, kuru baklagiller: mercimek, nohut, fasulye, chia, keten ve kabak çekirdeği gibi tohumlar.