AB Komisyonu, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin (EFSA) genetiği değiştirilmiş soya fasulyesinin geleneksel muadilleri kadar güvenli olduğu yönünde bilimsel değerlendirmede bulunduğunu, bu çerçevede soya fasulyesine gıda ve hayvan yemi olarak kullanım izni verilmesi kararı alındığını açıkladı.
GENETİĞİ DEĞİTİRİLMİŞ SOYAYI EKMEYE İZİN YOK
Açıklamada, Komisyonun izin kararı ile genetiği değiştirilmiş soya fasulyesinin yalnızca gıda ve hayvan yemi olarak kullanılmak üzere ithal edilebileceği, bunların AB'de yetiştirilmesine ise izin verilmediği belirtildi.
GENETİK MÜDAHALE ETİKETTE BELİRTİLECEK
Onaylanan soya fasulyesinin, insan ve hayvan sağlığı ile çevrenin yüksek düzeyde korunmasını sağlayan kapsamlı ve sıkı bir değerlendirme prosedüründen geçtiğinin anımsatıldığı açıklamada, soya fasulyesine verilen iznin 10 yıl geçerli olacağı kaydedildi.
Açıklamada, genetiği değiştirilmiş soya fasulyesinin AB'nin katı etiketleme ve takip kurallarına tabi tutulacağı hatırlatıldı.
GDO NEDİR? GENETİK MÜDAHALE NEDEN YAPILIR?
Komisyon, son zamanlarda gen teknolojisi adı verilen modern biyoteknoloji tekniklerini kullanarak canlı hücre ve organizmaların genetik yapılarını değiştirmenin mümkün hale geldiğini açıkladı.
Genetik materyal, bitkinin bir hastalığa, böceğe veya kuraklığa karşı direnci veya bir herbisite karşı toleransı gibi yeni bir özellik kazandırmak, bir gıdanın kalitesini veya besin değerini iyileştirmek veya verimi artırmak için yapay olarak değiştirilir.
Bu tür organizmalara genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) denir.
Bu tür GDO'ları içeren veya bunlardan oluşan ya da GDO'lardan üretilen gıda ve yemlere "GM gıda veya yem" adı verilir.