Pandemi döneminde yükselen evde yemek yapma trendi yerini pratikliğe bıraktı. Bugünün gençleri için artık mutfakta geçirilen zaman lüks. Sosyal hayat, kariyer hedefleri ve şehir yaşamının temposu, yemek pişirmeyi geri plana itiyor.
EuroCommerce Başekonomisti Anton Delbarre’ye göre, “Hazır ürünler market büyümesini aşıyor.”
Gençlerin hızlı tüketim alışkanlığı, düşen süpermarket hacimlerini telafi ediyor. Bu gelişmenin geçici olmadığını, kalıcı bir trende dönüştüğünü belirtiyor.

Ghent Üniversitesi'nden Prof. Christine Yung Hung da benzer görüşte:
“Gençler yemek pişirmeyi romantikleştiriyor olabilir ama günlük hayatlarında buna yer yok.”
Ona göre, zaman ve enerji kıtlığı, ekonomik olarak da yemek yapmayı cazip olmaktan çıkarıyor.
Sosyal medya ilhamı, gerçekle yüzleşme
Z kuşağı tariflerini artık yemek kitaplarından değil, Instagram ve TikTok gibi platformlardaki bir dakikalık videolardan alıyor. Ancak bu videoların “kusursuzluğu”, birçok genci yemek pişirmekten caydırıyor.
Perakendeciler değişen taleplere ayak uyduruyor
Profesör Hung, gençlerin artık sadece pratik değil, aynı zamanda sağlıklı ve çevre dostu ürünler aradığını belirtiyor. Prof. Hung, “Rahatlık çıtası yükseldi. Gençlere sadece kolay değil, değerleriyle uyumlu yemekler sunmak gerekiyor” diyor.
Delbarre ise süpermarketlerin bu beklentilere cevap vermek zorunda olduğunu vurgulayarak, “Sağlıklı ve sürdürülebilir ürün yelpazesi artık bir zorunluluk. Pazarda kalıcı olmak buna bağlı” şeklinde yorumluyor.