ABD Başkanı Trump, tutkunu olduğu Coca-Cola'^nın formülüne müdahale etti. Sağlık Bakanlığı eliyle 'Amerika'yı tekrar sağlıklı hale getir' hareketini yürüten Trump, Coca-Cola'yı, karışımında yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanmaktan vazgeçirdiğini duyurdu.
Coca-Cola cephesinden henüz bir açıklama yapılmazken, Trump ise artık ABD'de satılan Coca-Cola'da şeker kamışından elde edilen şekerin kullanılacağını belirtti.
COCA COLA TÜRKİYE'DE MISIR ŞURUBU KULLANIYOR MU?
Coca-Cola, ABD'de sattığı kolalarda yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanıyor ancak Meksika , Avustralya gibi ülkelerle Avrupa'da içecekleri şeker kamışı ile tatlandırıyor. Türkiye'de de Coca-Cola ürünlerinde ise hem şeker hem de frıktoz-glikoz şurubu kullanılıyor.
TRUMP TATLANDIRICILI KOLA İÇİYOR
Öte yandan Trump'ın formülünde tatlandırıcı olarak aspartam kullanılan diyet kolayı tercih ettiği ve bu içeceği sık sık tükettiği biliniyor. ABD Başkanın buna rağmen mısır şurubuna yönelik tavrı, yüksek fruktoz içeren mısır şurubunun diğer şekerlere oranla daha zararlı olup olmadığı sorusunu da gündeme getirdi.
Şeker kamışı ile yüksek fruktozlu mısır şurubu arasındaki fark nedir?
Kamış şekeri doğrudan veya dolaylı olarak , tropikal ve yarı tropikal iklimlerde yetişen uzun, çok yıllık bir ot olan şeker kamışından elde edilir. Yüksek fruktozlu mısır şurubu ise, mısır nişastasından elde edilen ve glikoza parçalanan bir tatlandırıcıdır.
Kamış şekeri mi yoksa yüksek fruktozlu mısır şurubu mu daha sağlıklı?
Bazı araştırmalar yüksek fruktozlu mısır şurubunun yağ üretiminin ve iltihaplanmanın artmasına yol açtığını ortaya koymuştur.
2022 tarihli bir meta-analiz, hem yüksek fruktozlu mısır şurubunun hem de sakarozun, bel çevresi, vücut kitle indeksi (VKİ) ve yağ kütlesi gibi kilo ve vücut kompozisyonu belirteçleri üzerinde benzer etkilere sahip olduğunu buldu. Çalışma ayrıca kolesterol, trigliseritler (kanda bulunan bir yağ türü) ve kan basıncı üzerinde de benzer etkiler buldu.
Ancak bulgular, yüksek fruktozlu mısır şurubunun sakaroza kıyasla daha yüksek düzeyde iltihaplanma ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.
FDA mısır şurubu için “güvenli” diyor
Öte yandan ABD Gıda ve İlaç Dairesi(FDA), yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren gıdalar ile sakaroz, bal veya diğer geleneksel tatlandırıcıların kullanıldığı gıdalar arasında bir güvenlik farkı olduğuna dair herhangi bir kanıttan haberdar olmadığını belirtiyor.
GÜNLÜK NE KADAR MISIR ŞURUBU TÜKETİLEBİLİR?
Amerikan Kalp Derneği, ilave şeker alımının kadınlar için günde 25 gram veya yaklaşık 6 çay kaşığı, erkekler için ise 36 gram veya 9 çay kaşığı ile sınırlandırılmasını öneriyor.
Sağlık uzmanları da genel olarak, kilo alımı, Tip 2 diyabet ve kalp hastalıkları gibi sağlık riskleri içerebileceğinden, her türlü tatlandırıcı veya ilave şekerin çok fazla tüketilmemesini öneriyor.
FRUKTOZ ŞURUBUNUN ZARARLARI NELER?
Diyetisyen Avery Zenker'e göre, "Kimyasal yapı ve metabolizmadaki küçük farklılıklara rağmen, hem şeker kamışı şekeri hem de yüksek fruktozlu mısır şurubu, aşırı tüketildiğinde benzer sağlık etkilerine sahip."
Case Western Reserve Üniversitesi Beslenme Bölümü Başkanı diyetisyen Hope Barkoukis ise, mısır şurubundaki artan fruktoz miktarına maruz kalmanın Tip 2 diyabet, kalp hastalığı, karaciğer hastalığıyla bağlantılı olduğu görüşünde.