Son yayımlanan bilimsel bir inceleme, Asya mutfağının vazgeçilmez baharatı zerdeçalın sağlık üzerindeki şaşırtıcı etkilerini gözler önüne serdi.
Söz konusu çalışma, Frontiers in Pharmacology dergisinde yayımlandı. Çin’deki China Academy of Traditional Chinese Medical Sciences başta olmak üzere üç farklı kurumdan gelen araştırmacıların yürüttüğü bu kapsamlı analizde Qin Xu, Hua Lian, Rui Zhou, Zhenzhen Gu, Jiao Wu, Yu Wu ve Zhongyu Li gibi bilim insanları görev aldı.
Ekip, zerdeçalın sağlığa etkilerini değerlendirmek amacıyla dünya genelinden toplanan bin 628 bilimsel yayını inceledi ve belirlenen kriterlere uyan 25 yüksek kaliteli sistematik inceleme ve meta-analizi analiz ederek zerdeçalın bilimsel dayanaklara dayanan potansiyel faydalarını ortaya koydu.
Zerdeçal ne işe yeriyor?
Kanın iltihap yükünü azaltıyor, sistolik tansiyonu düşürüyor, kötü kolesterolü (LDL) azaltıyor, iyi kolesterolü (HDL) artırabiliyor, adet sancılarını hafifletiyor, ruh halini destekleyip anksiyeteyi yatıştırabiliyor ve bilişsel fonksiyonları güçlendiriyor. (Ancak Alzheimer hastalarında bu etki sınırlı)
Zerdeçal kimlere şifa oluyor?
Romatoid artrit, tip 2 diyabet, PCOS (Polikistik Over Sendromu), dismenore (adet sancısı) ve adet öncesi sendrom (PMS) gibi rahatsızlıkları olan bireylerde olumlu etkiler daha belirgin.
Zerdeçal tüketirken nelere dikkat edilmeli?
Zerdeçal herkeste aynı etkiyi göstermiyor. Bazı katılımcılarda mide bulantısı, şişkinlik, ishal gibi hafif sindirim yan etkileri görüldü. Alzheimer hastalarında fayda görülmedi, hatta bilişsel testlerde bazı gerilemeler gözlendi. Tüm faydaların bilimsel düzeyde kesinleşmediği, daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu da vurgulandı.
Zerdeçal’ı hayatınıza nasıl dahil edebilirsiniz?
Zerdeçalı yemeklere baharat olarak katabilir, “altın süt” (golden latte) içebilir ya da eczanelerde satılan kurkumin takviyeleri kullanabilirsiniz. Ancak ciddi bir sağlık sorununuz varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.