Şekerli ürünler sağlığa zararlı mı? Bilimsel birçok çalışma aşırı rafine şeker ve yapay tatlandırıcı içeren gıdaların, diyabet başta olmak üzere, obezite, kalp hastlıkları ve inflamatuar hastalıklara yol açabileceğine işaret ediyor.
ŞEKERİN ZARARLARI?
EuroPerio11'de sunulan başka bir çalışma da, şeker tüketiminin özellikle ağız içi florayı etkileyebildiğini ortaya koyuyor. Çalışmada Alman araştırmacılar, 4 hafta boyunca şekerden uzak durmanın 55 diş hekimliği öğrencisi arasında periodontal, sistemik ve psikolojik parametreleri nasıl etkilediğini araştırdı.
ŞEKERSİZ BESLENMENİN FAYDALARI
Katılımcılar bu süreçte diyetlerinden tüm serbest şekerleri ve şeker ikamelerini çıkardı. Süreç sonrası yapılan ölçümlerde, şekerden kaçınmanın sondalamada kanamayı (BoP) önemli ölçüde azalttığını, periodontal iltihabın azaldığını ve ortalama bir kilograma yakın kilo kaybı olduğu tespit edildi.
ŞEKER VE DİŞ ETİ HASTALIKLARI İLİŞKİSİ
Hollanda'da yapılan bir çalışmada da, beslenme alışkanlıklarının şiddetli diş eti hastalığı olan hastalarda cerrahi olmayan periodontal tedavinin (NSPT) sonuçlarını etkileyip etkilemediği araştırıldı. Çalışmada 100 hasta takip edildi ve tedavi sonrası üç ve altı ayda gıda alımları analiz edildi. Daha yüksek sebze tüketiminin, sondalamada kanama azalması (BoP), periodontal iltihaplı yüzey alanında azalma (PISA) ve periodontal iyileşme ile önemli ölçüde ilişkili olduğu bulundu. Buna karşılık, meyve ve tatlı ürün tüketimi tedavi sonuçlarıyla güçlü bir ilişki göstermezken, özellikle sebzelerin tedavi sonrası iyileşmede önemli bir rol oynadığına dikkat çekildi.