Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen greyfurtlar, Bulgaristan'da yapılan sınır kontrolünde, yüksek pestisit kalıntısı nedeniyle, Türkiye'ye iade edildi.
AB Gıda Alarm Sistemi'ne yansıyan bildiriye göre, Türkiye'de yetiştirilen taze greyfurtlarda klorpirifos-metil ve fenvalerat kalıntısı saptandı.
LİMİT DEĞERİ 60 KAT AŞIYOR
Bildiride, klorprifos için AB'nin sınır değerinin; kilogramda 0,01 miligram olduğu belirtilerek, greyfurtların yapılan analizinde, 0,080-0,040 aralığında klorprifos etken maddesine rastlandığı açıklandı. Limiti(Yok değer), ortalama 60 kat aşan oranda klorprifos kalıntısı içeren greyfurtlar için, köken ülke yani Türkiye'ye iade kararı verildi.
ENDOKRİN BOZUCU BİLEŞİK
Greyfurtlarda saptanan bir diğer tarım zehri; fenvalerat da narenciye kullanım izni olmayan bir kimyasal. Geniş spektrumlu bir böcek ilacı olan fenvalerat, potansiyel endokrin bozucu bir bileşik olarak değerlendiriliyor.
KLORPRİFOSUN ZARARLARI
Klorpirifios organofosfat sınıfında bir pestisit. Gelişimsel bozukluk, zihinsel gelişimi etkileme gibi nörolojik etkiler nedeniyle Avrupa ve Birleşik Krallık'ta yasaklanan klorprifos, anne karnındaki bebeklere dahi sirayet edebilen bir kimyasal. Klorprifosun kullanımı Avrupa'yla eş zamanlı olarak Türkiye'de de yasaklandı ancak bu maddenin kullanımının devam ettiği, Türkiye'den Avrupa'ya gönderilen tarım ürünlerinde sık sık kalıntısına rastlanması nedeniyle biliniyor.