Bakanlığın açıkladığı tağşiş listeleri, “çay keyfi”nin de kaçtığını gösteriyor. Fazla kazanç uğruna gıdada sahteciliğe imza atanların, çay rengi vermesi için hazırladıkları çay benzeri karışımlarda gıda boyası kullandığı ortaya çıktı.
11 firma çaya boya katMIŞTI
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıllarda yaptığı denetimlerde de Rize’de üretilen 10 farklı siyah çay örneğinde “gıda boyası” tespit edilmişti. Son 4 ayda yapılan denetimlerde ise, sahtecilik Rize'den İstanbul ve Adana'ya kaydı.

Sahte çay nerede yapılıyor?
İstanbul'da faaliyet gösteren Öz Akçay Gıda'ya ait, ‘Özakçay Karasevda’ markalı siyah çay ile, yine İstanbul'daki Çayder Çay Gıda Sanayi'nin ‘Fatih Gold’ marka siyah çaylarında gıda boyası kullanıldığı belirlendi.
Tağşişli çay markaları hangileri?
Adana'da faaliyet gösteren İbrahim Avcı'ya ait, Avcı Çay Sanayi de tağşiş yapan firmalardan biri. Firmanın ürettiği ‘Avcı Sezon Çay’ marka çayda da gıda boyası tespit edildi. Yine Adana'da Else Gıda'ya ait, ‘Wimmey Demlik Süzen Poşet’ çayda da gıda boyası saptandı.
Tağşişli çay şikayet edilmiş
Tağşiş listesinde yer alan çaylardan birinde yapılan sahtecilik, liste açıklanmadan aylar önce tüketicilerin şikayetiyle ortaya konulmuş. Adana'daki Avcı Çay Sanayi'ye ait, ‘Avcı Sezon Çay’ı satan alan tüketiciler, kendilerine ulaştırılan paketten çay yeriine öğütülmüş ot çıkınca durumu, Şikayetvar sitesine bildirmiş.
Tağşişçi çay yerine ot satmış
Ali isimli kullanıcı Avcı Sezon Çay'ın paketinin fotoğrafını da paylaşarak, “Avcı sezon çay hiç utanmanız hiç sıkılmanız yok mu sizin günahtır ya çay yerine pakete ot dolduruyorsunuz yazık! Bir daha tövbeler olsun sizden bir gram bir şey alırsam” yorumunu yazmış.
Sahte çay şoku
Hakan isimli bir başka kullanıcı da, paketten çay yerine ot çıkması üzerine, resmen şok geçirdiğini belirtmiş. Sevda isimli tüketici ise, şikayetinde, çay diye kendisine satılan ürünün gübre olarak kullanılabileceğini belirtmiş.
İade edin parasını ödeyelim
Yapılan şikayetlere ise Avcı Çay adına, “Merhabalar. Ürünleri satın aldığınız satış noktasından iade ederek ödemiş olduğunuz ücretin tamamını geri alarak inceleme yapmamız için bize ulaştırmalarını söylemenizi rica ederiz” yanıtları verilmiş. Öte yandan şirket, e-ticaret siteleri üzerinden satış yapmayı sürdürüyor.
Çayda tağşiş nasıl yapılıyor?
İddiaya göre, boyalı çay şöyle yapılıyor;
“Çayın odunu ve çöpü makineden geçirilip kırılıyor. Buradan elde edilen toz, gıda boyasıyla boyanarak siyah çay diye piyasaya satılıyor. Bu ürün doğal çaya oranla daha hızlı renk veriyor. Bu nedenle de normalde 1 kilodan 400 bardak çay çıkacakken, bu sayı 700’e çıkıyor.”
Bu yöntemi anlatan da Rize’de çay üreten bir firmanın kalite yönetim temsilcisi Ramazan Yazıcı.
Yazıcı, Rize dışındaki paketlemelerde bu şekilde çay üretildiğini belirtiyor.