Gıda Bülteni Gıda Mor bisküvi ve makarnalar rafa çıkmaya hazırlanıyor

Mor bisküvi ve makarnalar rafa çıkmaya hazırlanıyor

Selçuk Üniversitesi yürütücülüğünde araştırılan mor, mavi ve siyah renkli buğdaylar; şeker, alzheimer ve kanser için geliştirilecek gıdalara hammadde kaynağı olacak.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayati Akman’ın yürütücülüğünü üstlendiği zengin mavi, mor ve siyah renkli buğday genotiplerinin araştırmasına yönelik proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi. 

Proje ile elde edilecek unlardan yapılacak bisküvi, bulgur, makarna ve ekmeklerin yakın bir zamanda raflardaki yerini alacağı duyuruldu. 

AMERİKAN BUĞDAYI

Çalışma kapsamında kullanılan renkli buğday tohumları, Amerika Birleşik Devletleri Tohum Bankası, Meksika ve Danimarka’dan buğday ıslahçısı Prof. Dr. Anders Borgen’den temin edildi.

MOR BUĞDAYIN AVANTAJLARI NELERDİR?

Proje kapsamında analiz edilen renkli buğday genotiplerinin, modern buğday çeşitlerine kıyasla antioksidan içerikleri açısından belirgin şekilde daha zengin olduğunu belirten Doç. Dr. Hayati Akman, bu genotiplerin bazı çevresel stres koşullarına ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğunu, verim ve teknolojik kalite açısından da umut verici sonuçlar verdiğini söyledi.

Projenin araştırmacılarından Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Zengin, incelenen renkli buğdayların şeker, alzheimer ve kanser için geliştirilecek gıdalara hammadde kaynağı olacağını belirtirken, renkli buğdayların geleneksel buğdaylara göre daha yüksek besleyiciliğe ve fitokimyasal aktiviteye sahip olduğunu kaydetti. 

Kaynak: Konhaber

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *