Gıda Bülteni Gıda Dubai çikolatasında tağşiş.. Almanya tek tek listeledi.. İçlerinde Türkiye'den gelenler de var

Dubai çikolatasında tağşiş.. Almanya tek tek listeledi.. İçlerinde Türkiye'den gelenler de var

Türkiye'de sık sık gündeme gelen tağşiş, son dönemin en popüler gıda ürünü Dubai çikolatasına da yansımış. Almanya'da satılan Dubai çikolatalarını analiz eden Kimya ve Veterinerlik Araştırma Ofisi, her 3 Dubai çikolatasından 1'inin çikolata içermediğini, çikolatalara Antep fıstığı yerine daha ucuz olan susam eklendiğini ortaya çıkardı. Uygunsuz bulunan çikolatalar arasında Türkiye menşeli olanlar da var.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Almanya'daki Kimya ve Veterinerlik Araştırma Ofisleri, ülkede satışa sunulan toplam 38 Dubai çikolatası ile 7 fıstık kremasını analiz etti. İncelenen numunelerin 29'u Avrupa Birliği sınırları dışında üretilen Dubai çikolatalarıydı. 

Türkiye'de üretilen Dubai çikolataları 

İncelenen numunelerden 10'u Türkiye'de üretilip Almanya'ya ihraç edilen Dubai çikolatalarından oluşurken, 18 numune ise Birleşik Arap Emirlikleri'nde üretilen Dubai çikolatalarıydı. Bir örnek de Ürdün'den gelen çikolataydı. 

Kanserojen kirleticilerde Türkiye sınavı geçti

İnsanlar için muhtemelen kanserojen olarak sınıflandırılan glisidil yağ asidi esterleri açısından yapılan analizlerin sonucunda, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki aynı üreticinin ürettiği 9 numunenin kabul edilemeyecek kadar yüksek düzeyde kirlilik barındırdığı ortaya çıktı. Raporda, "Sağlığa zararlı maddelerin muhtemelen kirli palmiye yağı yoluyla "Dubai çikolatasına" geçtiği tahmin ediliyor" değerlendirmesi yer aldı. Türkiye'den ithal edilen ürünlerde ise yağ asidi esterleri açısından herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı.

Parlak yeşil dolguya dikkat

Dubai çikolatası numunelerine yönelik yapılan boya analizinde ise 22 örneğin dolgusunda ve dekorunda boya tespit edildi. İthal edilen 15 örnekte ise çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye neden olma riski taşıyan sentetik azo boyalar saptandı.  Raporda, "Renkli süslemeli ve parlak yeşil dolgulu "Dubai çikolatası"nın sentetik renklendirici içerme olasılığı yüksektir" uyarısı yer aldı. 

Dubai çikolatasından çikolata çıkmadı

Numuneler, çikolataya özgü yağ asitleri açısından da test edilirken, 12 adet "Dubai çikolatası"nın çikolatadan yapılmadığı ortaya çıktı. Bu 12 örnekten 4'ünün Türkiye'den ithal edildiği, 7'sinin de Birleşik Arap Emirlikleri menşeli olduğu rapora yansıdı. 

Antep fıstığının ismi var kendisi yok

Antep fıstığı içeriği açısından test edilen 26 çikolatadan 18'i uygun çıkarken, 8 numunede Antep fıstığına çok az miktarda, bazı durumlarda yüzde 1'den çok daha az miktarda rastlandı. Çok az miktarda fıstık içeren iki numuneden biri Türkiye'den geldiği ve etiketinde bu bileşenin vurgulanmasının yanıltıcı olduğuna dikkat çekildi.  Raporda tüketicilere, “İçindekiler listesindeki fıstık miktarına dikkat edin. Eğer üründe yalnızca fıstık yerine fıstık kremasına atıfta bulunuluyorsa, genellikle üründe yalnızca az miktarda fıstık bulunması beklenir” tavsiyesinde bulunuldu. 

Antep fıstığı yerine daha ucuz olan susam konuluyor

Ürünler alerjen susam varlığı açısından da test edilirken, Türkiye menşeili “Dubai çikolata” numunelerinin 4’ünde etikette belirtilmemesine rağmen yüksek oranda susam tespit edildi. Raporda, “Susamın yüksek oranda yer alması ve buna ilişkin bir içerik bildirimi yapılmaması da susam (macunu) ilavesinin kasıtlı olarak gizlendiği şüphesini doğurmaktadır. Çünkü susam içeren malzemeler, fıstık içeren malzemelerden daha ucuzdur” değerlendirmesi yer aldı. 

KANSEROJEN AFLATOKSİN BAE'DEN GELEN ÇİKOLATALARDA ÇIKTI

32 numunenin 9'unda tarama testleri sonucunda kanserojen küf toksini olan aflatoksin B1'in belirgin düzeylerde olduğu ortaya çıktı. Dokuz numunenin tamamı Birleşik Arap Emirlikleri'nden geldiği rapora yansıdı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *