Greenpeace Türkiye, tarım sektöründeki tekelleşmeye dikkat çekti. GRAIN’in hazırladığı Gıda Sisteminde Kurumsal Yoğunlaşma raporunu paylaşan çevre örgütü, “Meyve sebzelerde kalıntılarla karşımıza çıkan pestisit pazarında kontrol, dört şirketin elinde. Çözüm, gıdayı şirketlerin değil, halkın, çiftçinin ve doğanın lehine bir sistemle güvence altına almaktan geçiyor” değerlendirmesini paylaştı.
Bayer ve Sygenta
Greenpeace rapora dair şu verilere yer verdi; "Tohum, pestisit, tarım makineleri ve hayvan ilaçları sektörlerinde sadece dört şirketin küresel pazarın %40’ından fazlasını kontrol ettiğini gösteriyor. Tohum sektöründe bu oran 1985’te %10’un altındayken, bugün %60’lara dayanmış durumda. Pestisit pazarının %62’si Bayer, Syngenta, BASF ve Corteva’nın elinde. Gübrede ise ülkeden ülkeye değişen daha da yoğun bir tekelleşme söz konusu.
Tarımsal teknolojide de tekelleşme
Raporda dikkat çeken bir başka boyut da teknolojik tekelleşme. Büyük tarım şirketleri, yapay zekâdan gen düzenlemeye, tarım yazılımlarından veri platformlarına kadar pek çok yeni alana yatırım yapıyor. Bu yatırımlar sadece teknolojik ilerleme anlamına gelmiyor; aynı zamanda daha fazla bağımlılık, daha az yerel üretim ve daha kırılgan bir gıda sistemi anlamına geliyor. Gıdanın üretiminden dağıtımına kadar tüm süreç, birkaç dev şirketin elinde şekilleniyor."