Gıda Bülteni Beslenme Sıcakta dışarıda yemek yerken bu 6 hataya dikkat!

Sıcakta dışarıda yemek yerken bu 6 hataya dikkat!

30 dereceyi aşan yaz sıcaklarında dışarıda yemek keyfi artarken, gıda güvenliği riskleri de katlanıyor. Et, peynir, yumurta gibi hassas gıdalar hızla bozulabiliyor; sinekler ve hijyen eksikliği ise gıda zehirlenmesine zemin hazırlıyor. Peki, açık havada güvenli yemek için nelere dikkat edilmeli?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Güneşli ve sıcak hava, piknik ve açık hava etkinliklerini cazip hale getirirken, aynı koşullar bakteriler için de mükemmel bir üreme alanı yaratıyor. 

Sıcakta çabuk bozulan gıdalar neler? 

30°C üzerindeki sıcaklıklarda özellikle et, süt, yumurta, kremalı salatalar gibi bozulabilir gıdalarda Salmonella, E. coli, Listeria gibi zararlı mikroorganizmalar hızla çoğalabiliyor.

Sıcakta ne yenir?

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’ne (CDC) göre, gıda kaynaklı hastalıkların %70’i yaz aylarında görülüyor. 2015 yılında Teksas’ta yaşanan bir piknikte, salmonella bulaşmış salata nedeniyle 100’den fazla kişi ishal, ateş ve karın ağrısı şikayetleriyle hastaneye başvurmuştu. Peki bu risklerden korunmak için neler yapılmalı?

soğukta saklanması gereken piknik yiyecekleri

Buzdolabında saklanması gereken et, peynir, yoğurt, yumurta, mayonez gibi ürünler piknik öncesi son dakikaya kadar soğukta tutulmalı. Taşımada yalıtımlı soğutucu çantalar kullanılmalı ve içine buz torbası veya donmuş su şişeleri yerleştirilmeli. Yiyecekler yalnızca tüketileceği zaman çıkarılmalı ve mümkünse gölgede saklanmalı.

piknikte hangi yiyecekler bozulur

Gıda güvenliği uzmanlarına göre, çabuk bozulan yiyecekler açık havada 2 saatten fazla bekletilmemeli. Eğer hava 30°C’nin üzerindeyse bu süre 1 saate kadar inebilir. Artan yiyeceklerin eve götürülüp tekrar buzdolabına konulması gıda zehirlenmesi riskini artırabilir.

Elleri hijyeni nasıl sağlanır

Doğada ellerin temizliğini sağlamak kolay değildir. Toprak, çim, hayvanlar ve ortak kullanım alanları birçok bakteri barındırabilir. Bu nedenle yanınızda mutlaka alkol bazlı el dezenfektanı veya ıslak mendil bulundurun. Her yemekten önce ve sonra kullanın.

Sinekli yiyecek yenir mi?

Sinekler gıdaya konduğunda dışkı ve mikroorganizmaları geride bırakabilir. Özellikle E. coli ve Shigella gibi bakteriler bu yolla gıdaya bulaşabilir. Yiyeceklerin üzeri folyo, temiz bez veya kapaklı saklama kaplarıyla örtülmeli. Bu, aynı zamanda kuş ve böceklerin de uzak durmasını sağlar.

Salata ve meyveler nasıl yıkanmalı?

Çiğ tüketilen sebze ve meyveler dikkatli hazırlanmalı. Ambalajında "önceden yıkanmış" yazsa bile akan su altında tekrar durulamak faydalıdır. Salatalar ayrı kaplarda saklanmalı, kirli mutfak eşyalarıyla temas ettirilmemeli.

Piknikte hijyen kuralları neler?

Yeterli sayıda yedek tabak, kaşık, çatal ve servis gereci bulundurmak hijyenin anahtarıdır. Kullanılan ekipmanlar doğrudan yere ya da kirli yüzeylere temas etmemeli. Kirli servis araçları, çapraz bulaşmayı tetikleyebilir ve mikropların yayılmasına neden olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *