Gıda Bülteni Beslenme Genetik profesörü hastalık önleyici beslenmeyi anlattı

Genetik profesörü hastalık önleyici beslenmeyi anlattı

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, doğru şekilde kullanıldığında toplum genelinde hastalık görülme sıklığını azaltabilecek gıdaları değerlendirdi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, fonsiyonel gıdaların toplum genelinde hastalık görülme sıklığını azaltabileceğini, sağlık harcamalarını düşürebileceğini ve yaşam kalitesini artırabileceğini belirtti.

Fonksiyonel gıda nedir?

Fonksiyonel gıda; temel beslenmenin ötesinde vücut için faydalı bileşenler içeren, bu bileşenlerin sağlayacağı fayda ile hastalıkların önlenmesinde ve hastalığa yakalanma riskinin azaltılmasında rol oynayan gıdalardır. Fonksiyonel gıdalar; ilaç, hap, kapsül, besin takviyesi vb gibi formlarda değildir. Fonksiyonel gıdalar, özel amaçlara yönelik olarak; vitamin, mineral, yağ asidi, antioksidanlar, probiyotik, beta-glukan vb gibi yönlerden zenginleştirilmiş gıdalardır. 

HANGİ GIDALAR FONKSİYONEL?

Demir, folik asit veya kalsiyum takviyeli kahvaltılık gevrekler, Omega-3 ile zenginleştirilmiş süt ürünleri ve balık yağları, antioksidan içeren bitki özlü içecekler, bağışıklık destekleyici probiyotik içeren yoğurtlar, lif oranı yüksek, sindirim sistemine faydalı ekmek ve atıştırmalıklar gibi gıdalar fonksiyonel gıdalar olarak adlandırılıyor. 

Fonksiyonel gıdalar faydalı mı?

Prof. Dr. Fikrettin Şahin'e göre, karın doyurmanın yanı sıra sağlıklı kalmak için beslenmenin önem kazanmasıyla birlikte 'Tüketici artık daha bilinçli, araştırmacı ve talepkar; “Bu da gıda sektörünü değişime zorluyor. Fonksiyonel gıdalar, bu dönüşümün merkezinde yer alıyor. Tüketici raflarda sadece lezzet aramıyor. İçeriğinde omega-3, probiyotik, antioksidan, vitamin ve mineral gibi fonksiyonel bileşenler olup olmadığını inceliyor.”

Şahin, “Fonksiyonel gıdalar, halk sağlığını destekleyen araçlar olarak düşünülmeli. Bu gıdalar doğru şekilde kullanıldığında, toplum genelinde hastalık görülme sıklığı azalabilir, yaşam kalitesi artabilir” dedi.

Fonksiyonel gıda nasıl anlaşılır?

Prof. Dr. Şahin, “'Etiket okuyun çünkü içerik listesi, ürünün fonksiyonelliği hakkında en net bilgiyi verir. Yapay katkılardan uzak durun, gerçek fonksiyonel gıdalar genellikle doğala en yakın formdadır. Bilinçli olun, her 'sağlıklı' ibaresi, bilimsel temele dayanmaz. Bilimsel çalışmaları destekleyen ürünleri tercih edin. Fonksiyonel gıdaları takviyeyle karıştırmayın, bu gıdalar günlük beslenmenin bir parçası olmalı ve ilaç yerine kullanılmamalı. Miktar değil, kalite önemli. Az ama etkili bileşen içeren ürünleri seçin. Yaşa göre tercih yapın, her yaş grubunun ihtiyaç duyduğu içerikler farklı.” uyarılarında bulundu. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *