Kaliforniya Üniversitesi (UC Davis) uzmanları Dr. George Thompson ve Doç. Dr. Angel Desai, New England Journal of Medicine’da yayınlanan makalelerinde, dirençli mantar vakalarını ele aldı.
Tarımda kullanılan yeni nesil mantar ilaçlarının, insanlar için hayati önemdeki antifungal (mantar önleyici) tedavileri etkisiz hale getirebileceği öngörüsünün paylaşıldığı makalede, "Hem tarımda hem de tıpta kullanılan antifungal ilaçlar, mantarları zamanla daha dirençli hale getiriyor.
Dirençli mantarlar artıyor
Bu da tedavilerin işe yaramamasına yol açabiliyor. Özellikle Candida auris gibi bazı mantar türleri, ciddi enfeksiyonlara neden olup mevcut ilaçlara karşı direnç gösterebiliyor. Mantarlar, hücresel olarak insana benzer yapıda. Bu da tedavi seçeneklerini kısıtlıyor. Etkili ilaç sayısı çok az, bu yüzden direnci önlemek hayati önem taşıyor" değerlendirmesi yer aldı.
Peki, Türkiye'de risk var mı?

Evet, bu risk Türkiye için de geçerli. Türkiye’de özellikle sebze ve meyve üretiminde geniş çapta fungisit kullanımı var. Tarımsal ilaçların kontrolsüz veya bilinçsiz kullanımı, sadece çevreye değil, halk sağlığına da zarar verebilir. Ayrıca tarımda kullanılan bu ilaçlar, toprak, su ve hava yoluyla insanların maruz kalabileceği bir tehdide dönüşebilir. Bu nedenle, pestisit kullanımının denetlenmesi, alternatif yöntemlerin teşviki ve “Tek Sağlık” anlayışının tarım politikalarına entegre edilmesi oldukça önemli.