Bakan Yumaklı, şehirleşmenin artmasıyla birlikte güvenilir gıdaya duyulan ihtiyacın da arttığını ifade ederek, “Dünya nüfusunun yüzde 55’i kentlerde yaşıyor, Türkiye’de bu oran yüzde 77. Bu da daha çok üretim, daha çok tüketim demek. Biz de bu doğrultuda sektörün risklere karşı dayanıklılığını artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz,” dedi.
2025 hedefi: 1,3 milyon denetim
Gıda güvenliğini sağlamak amacıyla yürütülen denetim çalışmalarında, 8 binden fazla personelin sahada aktif görev aldığını belirten Bakan Yumaklı, yılsonuna kadar 1,3 milyon denetime ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Yumaklı, denetimlerin sadece satış noktalarıyla sınırlı kalmadığını, üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda yürütüldüğünü vurguladı. Ayrıca, son iki yılda bitki ve hayvan sağlığına yönelik 100’e yakın uygulamanın hayata geçirildiğini bildirdi.
Karekod uygulaması 28 Temmuz’da zorunlu oluyor
Gıda denetimlerinde şeffaflık ilkesine dikkat çeken Yumaklı, denetim sonuçlarının anlık olarak vatandaşlarla paylaşıldığını ve bu kapsamda karekod uygulamasının devreye alındığını hatırlattı. Uygulamaya uyum için işletmelere tanınan sürenin 28 Temmuz’da sona ereceğini belirten Yumaklı, bu tarihten itibaren firmaların karekod sistemine uyumunun da sıkı şekilde denetleneceğini söyledi.
“Güvenilir gıda kırmızı çizgimiz”
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, “Vatandaşlarımızın sağlığıyla oynayanlara asla müsamaha göstermeyeceğiz. Gıda güvenliği bizim kırmızı çizgimizdir,” dedi. Ürün güvenliğine dair eylem planlarının da kısa sürede sahaya aktarılacağını ifade eden Yumaklı, üretimden satışa kadar tüm süreçte sorumluluk bilinciyle hareket eden işletmelere teşekkür ederek, “Bu alandaki çalışmalarımıza vatandaşlarımızın ve tüm paydaşlarımızın desteğiyle devam edeceğiz,” diye konuştu.