
Armada Gıda lot fiyatı
Hububat-bakliyat ihracatçısı Armada Gıda'nın halka arzı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı. Global Menkul Değerler liderliğindeki geniş katılımlı bir konsorsiyum tarafından halka arz edilecek Armada Gıda, 25-26-27 Aralık tarihlerinde yatırımcılardan talep toplayacak. Toplamda 54 milyon 966 bin lot dağıtılacak Armada Gıda halka arzında, lot başına fiyat 40,00 TL olarak belirlendi. Armada Gıda'nın borsa kodu ise; 'ARMGD'.

Armada Gıda kaç lot dağıtılacak?
Armada Gıda halka arz işleminde toplam 54 milyon 996 bin lot dağıtacağı açıklanırken olası lot dağıtımında ise katılımcı sayısı etkili olacak. Halka arza 300 bin katılım talebi gelmesi halinde, her bir yatırımcıya 3 bin 680 TL karşılığı, 92 Lot düşecek. Katılımcı sayısının 700 bin olması halinde, her bir yatırımcı, 1600 TL karşılığında 40 Lot alabilecek. Katılımcı sayısının 1.5 milyon olması durumunda ise, katılımcılar 760 TL karşılığında 19 Lot hisse payı sahibi olacak.

Armada Gıda kimin Armada Gıda ne iş yapıyor?
Mersin'de Sönmez aiilesi tarafından 1993 yılında kurulan Armada Gıda, bakliyat, hububat, bulgur, organik ürünler, süper gıda, bakliyat unu, pirinç, glutensiz ürünler ve diğer ürünler (susam, keten tohumu, baharat, kuruyemiş vb.) olmak üzere toplam 9 ana ürün grubunda, işleme, satış, ithalat ve ihracat gerçekleştiriyor. Armada Gıda'nın ürünleri Armada Foods, Organik Doyum, Anadolu ve Popipo markası ile yurtiçinde ve Mediterranean Village markası ile yurtdışında satılıyor. Armada Gıda zincir marketlere de private label marka tahıl, hububat ve baharatlar üretiyor. Armada Gıda'nın yüzde 39’u Fethi Kalıpçı Sönmez’e, yüzde 40'ı Sadettin Saygın Sönmez’e, yüzde 11’i ise Mehmet Hayri Sönmez’e ait. Armada Gıda'nın yüzde 10'luk payı da Armada Anadolu Gıda Ticaret’e ait. Armada Gıda'da 283'ü mavi yaka olmak üzere 422 personel çalışıyor.

Fethi Kalıpçı Sönmez kimdir?
Armada Gıda'nın Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Kalıpçı Sönmez, aynı zamanda Küresel Bakliyat Konfederasyonu (Global Pulse Confederation-GPC) Yönetim Kurulu üyesi. Halka arz süreciyle ilgili Kasım ayında düzenlenen toplantıda konuşan Fethi Kalıpçı Sönmez, Süper Yaşam Tahılı'yla Birleşmiş Milletler'in 10 tedarikçisinden biri olmayı hedeflediklerini belirleterek, üretim kampüsü niteliğindeki üçüncü fabrika yatırımının tamamlanmasıyla birlikte günde 4 bin 800 ton bakliyat işleme kapasitesine ulaşacaklarını anlatmıştı.

Armada Gıda'ya Hollanda Kalkınma Bankası 25 milyon dolarlık destek verdi
Hollandalı girişimci kalkınma bankası FMO, 2022 yılında Armada Gıda'nın büyüme stratejisini desteklemek ve artan pazar talebi doğrultusunda işleme kapasitesini iki katına çıkaracak yeni bir kompleks inşa etmesi için 25 milyon dolar kıdemli borçlanma imkanı sunmuştu. FMO'nun kıdemli borçlanma duyurusunda Armada Gıda'nın işlediği bakliyatların yaklaşık yüzde 70'inin Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya ihraç edildiğine, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da Armada Foods'un, Dünya Gıda Programı ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi gibi uluslararası yardım kuruluşlarının uzun süredir ortağı olduğuna vurgu yapılmıştı.

Armada Gıda'nın hedefleri neler?
Halka arz analist sunumunda şirketin yatırım ve hedeflerini anlatan Armada Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Kalıpçı Sönmez, üretim kampüsü niteliğindeki üçüncü fabrika yatırımının 2025 yılının sonunda biteceğini belirterek, şunları kaydetmişti: “Yetişkin maması olarak da bilinen “Super Cereal” (Süper Yaşam Tahılı) ve bebek maması ürünlerinin üretimine başlamayı planlıyoruz. Super Cereal özellikle acil durumlar ve gıda güvensizliği bağlamlarında, hamile ve emziren kadınlar, bebekler ve küçük çocuklar gibi savunmasız nüfuslar arasında temel besin öğeleri ve enerji sağlamak üzere tasarlanmış bir besin takviyesi ürünü. 1995 yılından beri kayıtlı tedarikçisi olduğumuz WFP, Super Cereal'ı dünya genelinde çeşitli gıda yardımı programlarında kullanıyor.

Armada Gıda'nın üreteceği Süper Gıda nedir?
Amaç, malnütrisyonu (yetersiz beslenme) önlemek, malnütrisyondan kurtulmayı desteklemek ve kriz durumlarıyla karşı karşıya olan veya gıda güvensizliği yaşayan bireylerin ve toplulukların genel sağlığına ve refahına katkıda bulunmak. Armada Gıda olarak biz de bu ürünün üretimi ve BM için sevkiyatı kapsamında 144 bin ton/yıl kapasiteli üretim tesisi yatırımı gerçekleştirdik. Dünyada kıtlık baş gösteren bölgelere gönderilecek bu üründe BM’nin 10 tedarikçisinden biri olmayı planlıyoruz.”

Armada Gıda GES ve Kazakistan yatırımı
Sönmez Armada Gıda halka arz analiz sunumunda ayrıca, Kazakistan'da ürün işleme tesisi kurma çalışmalarının sürdüğünü ve Güneydoğu Anadolu'da toplam 28,8MW GES yatırımlarını da devreye almayı planladıklarını kaydetmişti.