Kanada'da Montréal Üniversitesi ile MacEwan Üniversitesi iş birliğinde yürütülen araştırmada, 1.082 üniversite öğrencisine uyku alışkanlıkları, rüya deneyimleri ve beslenme tercihleri soruldu.
Laktoz intoleransı olanlarda kabus riski daha yüksek
Elde edilen sonuçlara göre, laktoz intoleransı olan bireylerde kabus görme riski ciddi şekilde artıyor.
Araştırmanın başyazarına göre, “Kabus şiddeti, laktoz intoleransı ve diğer gıda alerjileriyle güçlü bir şekilde ilişkili". Bu nedenle gece yaşanan mide-bağırsak rahatsızlıkları, rüyaları doğrudan etkileyebiliyor.
Kadınlar daha fazla kabus görüyor
Araştırmada dikkat çeken bir diğer bulgu ise cinsiyet farkları. Kadınlar erkeklere göre daha sık kabus gördüğünü ve rüyalarını daha iyi hatırladığını bildirirken; erkeklerin gıda intoleransı veya alerji yaşadığını belirtme oranı kadınlardan neredeyse iki kat daha fazla.
Gece yenen yiyecekler uykuyu ve rüyaları etkiliyor
Katılımcıların yaklaşık %40’ı, belirli yiyeceklerin ya da gece geç saatte yemek yemenin uykularını etkilediğini söyledi. Tatlılar, baharatlı yiyecekler ve süt ürünleri, rüyaların içeriğini olumsuz yönde etkileyen başlıca gıdalar arasında yer aldı. Sadece %5,5’lik bir kesim yediklerinin doğrudan rüyalarına etki ettiğini düşünse de, bu kişilerin büyük kısmı peynir gibi süt ürünlerini kabuslarla ilişkilendirdi.
Kabus, mide ağrısıyla başlar
Araştırma bulgularına göre, laktoz intoleransı olan kişilerde süt ürünleri tüketimi gaz, şişkinlik ve mide ağrısı gibi semptomlara yol açıyor. Bu rahatsızlıklar gece uykusunu bölebiliyor ve sık uyanmalar, disforik (rahatsız edici) rüyalara neden olabiliyor.
TATLI VE BAHARTLI YEMEK DE KABUS NEDENİ
Basit diyet değişikliklerinin, insanların hem uykusunu hem genel sağlık durumunu iyileştirebileceğinin savunulduğu araştırmada, kötü uykularını yemeğe bağlayan katılımcıların çoğunun, bunun sorumlusu olarak, tatlılar, baharatlı yiyecekler veya süt ürünlerini gördüğüne vurgu yapıldı.
Peynir gerçekten kabus sebebi mi?
Araştırmanın başyazarı Dr. Tore Nielsen, farklı yaş grupları ve yaşam tarzlarına sahip bireylerde de benzer çalışmaları tekrar ederek, bu ilişkinin ne kadar genellenebilir olduğunu test etmek istediklerini belirterek, peynir gibi ürünlerin gerçekten kabuslara neden olup olmadığını göstermek için kontrollü deneyler planlandığını açıkladı.