Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği (GTBD) geçtiğimiz hafta İstanbul'da basın toplantısı düzenleyerek, takviye edici gıda sektörünün 2025 yılında 750 milyon dolarlık ciroya ulaşacağı öngörüsünü paylaştı.
750 MİLYON DOLAR
Kısa bir sürede hızla büyüyen takviye edici gıda sektöründe üretici sayısı da çığ gibi arttı. Bakanlığın son verilerine göre, Türkiye'de 25 bin 202 ürün için onay verilmiş durumda. GTBD Başkanı Samet Serttaş ise, İstanbul'daki toplantıda, gıda takviyelerinin ilaç olmadığını altını çizdi.
İLAÇ MI DEĞİL Mİ?
Ancak Hürriyet'e açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, “Bir ürünün üzerinde ‘ilaç değildir’ yazması o ürünü gıda yapmaz. Çünkü bir ürün kapsül, tablet gibi ilaç şekilleri verilerek üretiliyorsa dozlanmış demektir ve artık ilaç gibi muamele görmelidir” dedi.
Eczanelerde Sağlık Bakanlığı üretimli vitaminlerin çok az kaldığını belirten Saydan, buna karşılık Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı 24 bin çeşit gıda takviyesinin piyasada pimi çekilmiş bomba gibi dolaştığını öne sürdü ve şunları söyledi:
BÖBREKLERİ YIPRATIR
“Gıda olduğu iddia edilen ürünler kontrolsüzce her yerde, özellikle de internette satılıyor. Bu ürünleri eczane dışında internetten, marketten, pazar veya benzinlik gibi yerlerden alan vatandaşlarımız fazla kullanınca nasıl olumsuzluklarla karşılaşacaklarını biliyorlar mı? Vücutta bazı vitaminlerin birikimiyle kalp krizleri, inme, damar tıkanıklığı ve felç gibi hastalıklar tetiklenebilir. Fazla D vitamini ayrıca zehirlenmelere neden olabilir ve bu zehirlenme sonucunda gelişen böbrek yetmezliği ve kalp yetmezliği ölüme sebep olabilir.”