Gıda Bülteni Beslenme Ankara'da yapılan çalışma.. Bu gıdalar yedikçe kötü hissettiriyor, bağımlılığı artırıyor

Ankara'da yapılan çalışma.. Bu gıdalar yedikçe kötü hissettiriyor, bağımlılığı artırıyor

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyelerinin, 3997 yetişkinin beslenme verileriyle hazırladığı çalışmaya göre, aşırı işlenmiş gıda tüketimi, yeme bağımlılığını artırıp, ruh halini kötüleştiriyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özge Mengi Çelik, Dr. Emine Merve Ekici ve Dr. Ümmügülsüm Güler'in, Ankara'da yaşayan, 3997 yetişkinin (2517 kadın, 1480 erkek) beslenme eğilimi ile ruh hali arasındaki ilişkiyi araştırdığı çalışma, ultra işlenmiş gıdaların yeme bağımlılığını artırdığını ve ruh halini kötüleştirdiğini ortaya çıkardı. 

Ultra işlenmiş gıda nedir?

Ultra işlenmiş gıdalar, çok sayıda katkı maddesi içeren, yoğun endüstriyel işleme tabi tutulan ve doğal yapıları bozulmuş gıda ürünlerini tanımlamak için kullanılıyor ve ultra işlenmiş gıdalarda sıklıkla, anti-nemlendiriciler, lezzet arttırıcılar, gıda boyaları ve emülgatörler kullanılıyor.

Ultra işlenmiş gıdaların zararları neler?

Ankara'daki çalışmada hedonik açlık, gıda bağımlılığı ve ultra işlenmiş gıda tüketimini etkileyen ruh hali faktörleri incelenmiş. Çalışmadan elde edilen sonıca göre, daha yüksek ultra işlenmiş gıda tüketimi olan bireylerin önemli ölçüde daha yüksek gıda bağımlılığı ve olumsuz ruh hali puanlarına sahip olduğunu gösteriyor. Çalışmaya göre,  aşırı işlenmiş gıda tüketimi, olumsuz bir başa çıkma mekanizması olarak kullanılıyor. 

İşlenmiş gıda DEPRESYON İLİŞKİSİ 

Çalışmadan elde edilen diğer sonuçlar şöyle; 

Aşırı işlenmiş gıda alımı, genç yetişkinler, kadınlar, bekar bireyler ve işsiz bireyler arasında daha yaygın. 

Daha yüksek işlenmiş gıda tüketimi olan bireylerde gıda bağımlılığı ve ruh hali semptomları daha yoğun. 

BEKARLAR DAHA ÇOK İŞLENMİŞ GIDA TÜKETİYOR

Medeni durum ile aşırı işlenmiş gıda tüketimi arasındaki ilişki incelendiğinde, bekar olma durumu ile yüksek işlenmiş gıda tüketimi arasında anlamlı bir ilişkinin saptanmış. Araştırmacılar, bunun bekar bireylerin farklı yaşam tarzları ve beslenme alışkanlıklarından da kaynaklanabileceğine dikkat çekmiş. Çalışmanın bulgularına göre,  aşırı işlenmiş gıda tüketimi olan bireyler, çoğunlukla kadınlar. Öte yandan çalışmada, katılımcıların  yüzde 86.7'sinin gıda bağımlılığı olduğu, yüzde 13.3'ünün ise gıda bağımlılığı olmadığı sonucuna varıldı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *