Tam da karpuz mevsiminde Türkiye'deki karpuz üretim sahaları büyük bir salgının eşiğinden döndü. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ekiplerinin titiz çalışması, karpuz tarlalarını çoraklaştıracak hastalığın Türkiye'ye girişini engelledi.
SURİYE'DE GETİRİLEN TOHUMLAR
İskenderun Limanı'nda görev yapan inspektörler, Suriye'den Tükiye'ye getirilmek istenen 103 ton 900 kilogram karpuz çekirdeğinden şühlenerek, ürünleri analize tabi tuttu. Yapılan biyolojik testlerde, karpuz tohumlarının, Karpuz bakteriyel meyve lekesi hastalığını(Acidovorax avenae) taşıdığı belirlendi.
TOHUMLARA RET VE İADE
Bu sonucun ardından Suriye kökenli karpuz çekirdeklerinin sınırdan geçişine izin verilmedi ve tonlarca tohum Suriye'ye iade edildi.
BAKTERİ TESPİT EDİLİRSE FİDELER İMHA EDİLİYOR
Karpuzda lekelenme ve çürümeye neden olan hastalık, Türkiye'de karantinaya tabi hastalıklardan biri. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı rehbere göre, Acidovorax avenae bakterisinin tespit edildiği alanda, sadece fideler değil, fidelerin temas ettiği viyol, torf gibi malzemelerin de imha edilmesi gerekiyor.
4 YIL TARLA BOŞ KALIYOR
Karpuzun olgunlaşma dönemine yakın zamanda hastalık gözlendiğinde ise bu alanlar hem karantina altına alınarak kabakgil üretimine yasaklanıyor ve tarladaki bütün meyvenin imhası gerekiyor. Hastalığın görüldüğü alanlarda da en az 4 yıl süreyle kabakgil, özellikle de karpuz üretiminin yapılmaması gerekiyor.