Türk Gıda Kodeksi Beslenme Beyanları Yönetmeliği’yle, ister doğal ister yapay olsun, şeker içeren gıda ürünlerinin, ‘şekersiz’ ibaresiyle satışa sunulması yasaklandı.
Şekersiz yasağı ne zaman uygulanacak?
Bu yasak, 1 Ağustos 2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiş olacak. Yasak 4 gün sonra yürürlüğe girecek ama marketlerde raflar hâlâ, 'şekersiz', 'sıfır şeker', 'şeker içermez' yazılı içeceklerle dolu. Bazı paketli gıdalarda da ‘şekersiz’ ibaresi yazıyor ama içeriğinde tatlandırıcı kimyasal bulunuyor.
Şekersiz yazmak neden yasaklandı?
Tatlandırıcı veya hurma, agave, pekmez gibi doğal şeker içeren gıdaların ‘Şekersiz’ diye etiketlenmesi, tüketicinin yanılmasına neden olduğu için yasaklandı. Tarrım ve Orman Bakanlığı daha önce yaptığı kamuoyu uyarısında, “Etiketlerdeki şekere ilişkin hatalı ve yanlış ifadelerin, obezite ve şeker hastaları ile kalori alımına dikkat eden gruplar başta olmak üzere tüketicileri yanılttığına” dikkat çekmişti.
TATLANDIRICI İÇERİR YAZMALI
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, tatlandırıcı içeren ürünlerin etiketinde tüketicinin açıkça görebileceği şekilde, farklı renk ya da yazı stiliyle; ‘tatlandırıcı içerir’ yazılmasının zorunlu olduğunu hatırlatmıştı.
Hurma ve pekmez de yazılmalı
Düzenleme şeker ikamesi sadece tatlandırıcılarla sınırlı değil. Hurma ve pekmez gibi şeker içeren doğal gıdalarla tatlandırılan ürünlerde de, ‘şekersiz’, ‘şeker ilavesiz’ veya ‘ilave şeker içermez’ ibarelerinin kullanımı yasak. Mesela agave şurubu ile tatlandırılan ürünlerin etiketinde, ‘agave şurubuyla tatlandırılmıştır’, pekmez kullanılan üründe de ‘şekerin kaynağı pekmezdendir’ şeklinde etiketleme yapılması gerekiyor.