İstanbul Diyalog Müzesi 12. kuruluş yıl dönümünü kutluyor. İstanbul’un kalbi Gayrettepe Metro İstasyonu’nda bulunan ve duyulmayanı duyurmak, görülmeyeni görülür kılmak amaçlı oluşturulan Diyalog Müzesi için bu döneme kadar yarattığı sosyal etkiyi ölçümleyen bir ön araştırma raporu hazırladı.
Diyalog Kafe'de etki analizi
Diyalog Sosyal Girişimcilik Derneği (DİSODER) Başkanı ve İstanbul Diyalog Müzesi Kurucusu Hakan Elbir, ön raporun, müzenin ziyaretçileri ve rehberleriyle yapılan ölçümleri içerdiğini belirterek, "Yakın bir zamanda tamamlanacak final raporda baristalar, müze çalışanları, aileler ve Diyalog Kafe müşterilerinin katılım gösterdiği çok daha geniş çaplı bir etki analizi sonuçlarını görebilmek mümkün olacak” dedi.
EMPATİDE CİDDİ BİR ARTIŞ VAR

İstanbul Diyalog Müzesi Direktörü Nilay Goncagül ise rapor için bine yakın katılımcıdan toplanan verilerin, müzenin özellikle 15–30 yaş arasındaki gençlerde empati, gönüllülük eğilimi ve engellilik bilinci konularında belirgin dönüşümler yarattığını gösterdiğini belirtti. Goncagül, “Lisans ve lise düzeyindeki katılımcılar arasında empati skorlarında yüzde 40’ın üzerinde artış gözlemlenirken gönüllülüğe yönelme oranı yüzde 60’lara ulaşıyor. Empati skoru yüzde 42 ile güçlü bir duygusal farkındalık yarattı ve gönüllülük eğilimi yüzde 51 artarak katılımcıların sosyal sorumluluk duygusunu tetikledi. Sessizlikte Diyalog tarafındaysa işitme engellilik bilgisi üzerine etki oldukça yüksek: Yüzde 64 artış ile en çarpıcı dönüşüm burada gözlemlendi” dedi.
Goncagül ayrıca İstanbul Diyalog Müzesi olarak şirketlere kurumsal farkındalık eğitimleri sunduklarını ve İstanbul’daki 2 binden fazla metrobüs şoförünü eğittiklerini de sözlerine ekledi.
KAHVE SİPARİŞİ İŞARET DİLİYLE
Türkiye’nin ilk işaret dili ile sipariş verilen ve bünyesinde 4 işitme engelli barista bulunduran Diyalog Kafe'de, sağır ve işitme engelli baristalar hizmet veriyor. Müşteriler, kafede bulunan işaret dili video ve illüstrasyonların yardımıyla siparişlerini Türk İşaret dili aracılığıyla veriyor.