Yeditepe Üniversitesi'nin TÜBİTAK desteğiyle gerçekleştirdiği çalışmada, internet üzerinden satın alınan 11 farklı zayıflama ürününün 3’ünde kalp hastalıklarına yol açtığı bilinen ve birçok ülkede yasaklanan ‘sibutramin’ etken maddesi tespit edildi.
Zayıflama ilacının zararları neler?
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, sibutramin içeren ürünlerin internette, bitkisel ya da katkı maddesi içermeyen ürünler olarak tanıtıldığına dikkat çekti.
Sibutramin yasak mı?
Sibutramin etken maddesi, kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinin ortaya çıkması sonrası, önce Avrupa’da ardından ABD ve birçok ülkede yasaklandı. Sibutramin Türkiye'de de 2011’den beri yasak.
Sibutramin'in zararları neler?
Sibutramin’in aşırı miktarda alımı kalp kaslarında, kardiyolojik toksik etki yaratarak kalp durmasına yol açabilme potansiyeli taşıyor.
Zayıflama çayları zararlı mı?
Zayıflama çayı olarak satılan ürünler, bağırsak hareketliliğini artırarak metabolizmada değişime neden olurlar ancak, karışımların içinde bulunan bazı bitkiler karaciğere toksik etki yaratır. Öte yandan Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılmış ve zayıflama amacıyla önerilen hiçbir bitkisel çay bulunmamaktadır. Kilo kaybı iddiasıyla satılan ürünlerin briçoğunda da 'sibutramin' adlı ilaç etken maddesi yer almaktadır