Gıda Bülteni Gündem Ölümcül sarı serum uyarısı: Vitamini serumla değil meyveyle almak gerekiyor!

Ölümcül sarı serum uyarısı: Vitamini serumla değil meyveyle almak gerekiyor!

Ölüme neden olan sarı serumun, yüksek oranda B vitamini içeren bir karışım olduğunu açıklayan Samsun İl Sağlık Müdürü Mustafa Uras, yüksek oranda vitamin alımının grip gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde hiçbir etki yaratmadığını aksine kişinin vitamine alerjisinin olması halinde anafilaktik şokla hayati tehlikenin yaşanabileceğini kaydetti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Adana'da grip nedeniyle sarı serum verilen 2 çocuk annesi  Selinay Yüksekbaş'ın yaşamını yitirmesi, sarı serum tehlikesini gündeme getirdi. 

Sarı serum nedir?

Hastalıklara karşı direnci artırdığı ve bağışıklığı güçlendirerek iyileşme sürecini hızlandırdığı iddiasıyla uygulanan 'sarı serum', yüksek oranda vitamin ile ağrı kesici ve ateş düşürücü bazı ilaçların karışımıyla hazırlanan bir serum. 

Sarı serumda ne var?

Samsun İl Sağlık Müdürü Mustafa Uras, halk dilinde sarı serum olarak bilinen ilacın aslında B vitamini içeren bir serum olduğunu belirterek, “Bu serumlar genellikle viral kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonlarında, semptomatik tedavi amacıyla tercih ediliyor. Ancak, bu tedavi şeklinin bilimsel bir dayanağı bulunmamaktadır . B vitamini gibi vitaminler ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Sonrasında anafilaksi dediğimiz, hayatı tehdit eden bir durum ortaya çıkarabilir. Anafilaksi, kişinin en kısa zamanda uygun tedavisi başlanmadığı takdirde ölümle sonuçlanabilecek bir durumdur” dedi.

Yüksek doz vitamin tehlikeli mi?

Vatandaşların acil servislerde serum talebinde bulunduğunu kaydeden Uras, “Sarı serum halk arasında bilinen bir serumdur. Bunların içine sarı rengi veren B vitaminidir. Bunun aslında bilimsel anlamda hastalığı iyileştirdiğine dair bir veri yok. Yani yüksek doz B vitamini ve C vitamininin hastalık sırasında kullanılmasının, hastalığın iyileşme sürecinde ve iyileşme periyodunda herhangi bir artısı yok. Bizim yapmamız gereken normal zamanda yeterince sıvı, dengeli beslenme, meyve sebze tüketimini artırmak ve bu hastalık dönemlerinde çeşitli önlemler almamız gerekiyor. ”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *