Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Yumurta Tebliğ'i ile yumurta üretimi ve satışına yönelik yeni düzenlemelere gidildi.
SON TÜKETİM TARİHİ UZATILDI
Yumurtaların tüketiciye ulaştırılma süresi yumurtlama tarihinden itibaren 21 günden 28 güne çıkarıldı. Yumurtalar yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün boyunca sofralık olarak satılabilecek.
YENİ YUMURTA KRİTERİ: EKSTRA TAZE YUMURTA
Yeni düzenleme ile “ekstra taze” yumurta kriterleri de belirlendi. Buna göre, Paketlendiği tarihte hava boşluğu 4 mm veya daha düşük olan A sınıfı yumurta yumurtlama tarihinden itibaren dokuzuncu güne kadar “ekstra taze” olarak tanımlanabilecek. Ayrıca “ekstra taze” olarak nitelendirilen yumurtanın etiketi üzerinde yumurtlama tarihi de yer alacak.
Ekstra taze yumurta nedir?
Paketlendiği tarihte hava boşluğu 4 mm veya daha düşük olan A sınıfı yumurtalar, yumurtlama tarihinden itibaren 4 gün içinde sınıflandırılıp işaretlenirse “ekstra taze” olarak satılabilecek.
YUMURTADAKİ KODLAR NE ANLAMA GELİYOR?
Yumurtanın üzerindeki 0-1-2 ve 3 kodları yetiştirme metodunu simgeliyor. Yetiştirme meyodu kodu işletme ve kümes numarası önüne yazılıyor. Organik yetiştiricilik için 0, Tavuğun açık dolaşım alanına erişimi varsa (free range) 1, kümeste kafessiz yetiştiricilik için 2 ve kafesli yetiştiricilik için 3 kodları yumurtanın üzerine basılıyor.
KODSUZ YUMURTA SATIŞINA YASAK
Yeni tebliğ ile, yumurtaların kodsuz bir şekilde satışa sunulması da yasaklandı. Buna göre, “Yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası yazılmamış olan A sınıfı yumurtaların toptan veya perakende olarak satışa arz edilemeyecek.”
YUMURTA SATIŞINDA 10 GÜN ŞARTI
Yumurtaların, sınıflandırılması ve işaretlenmesi için de üreticiye 10 gün süre tanındı. 10 gün içinde sınıflandırılıp, kodlanmayan yumurtalar satışa sunulamayacak.
AÇIK DOLAŞIM YETİŞTİRİCİLİĞİ DAHA ANLAŞILIR HALE GELDİ
Tüketicilerin ve gıda işletmelerinin daha net anlayabilmesi için free range (açık dolaşıma erişim) ifadesi, açık dolaşım alanına erişim (free range) olarak değiştirildi.